Bescherming van informatie

Welke soorten veiligheidshandschoenen bestaan er zoal?

De handen zijn de meest essentiële werktuigen van een werknemer. Maar ze zijn ook fragiel en worden veel blootgesteld, waardoor ze het vaakst gekwetste lichaamsdeel zijn op de werkplek. Zorgvuldig gekozen persoonlijke beschermingsmiddelen staan garant voor een goede veiligheid. Daarbij is het belangrijk om de soorten risico’s waaraan de handen worden blootgesteld goed in kaart te brengen, zodat de juiste veiligheidshandschoen wordt gekozen in functie van de omgeving en de beroepsactiviteit.

Welke risico’s zijn er verbonden aan handbescherming?

Onze handen worden blootgesteld aan talrijke gevaren: snijwonden, schokken, beknelling, allergieën, brandwonden, splinters, enz. Dit zijn allemaal risico’s die onomkeerbare gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de degene die met zijn handen werkt. Het is dus belangrijk om na te gaan welke risico een bepaalde activiteit veroorzaakt en de veiligheidshandschoen te kiezen die aan de juiste Europese norm voldoet.

Wat is een mechanisch risico?

In werkplaatsen en fabrieken worden veel gereedschappen en machines mechanisch bediend. Dit kan talloze verwondingen veroorzaken: snijwonden, schaafwonden. Maar ook als u met materialen op mechanische apparatuur werkt, kan de werknemer aanzienlijke verwondingen oplopen. Dit mechanisch risico wordt geregeld door de Europese norm EN 388, en weergegeven door een pictogram op de veiligheidshandschoen.

Wat is een thermisch risico?

Thermische risico’s zijn alomtegenwoordig in talloze beroepen, zoals lassers, bakkers, arbeiders in gieterijen of in zeer koude ruimten in de voedingsindustrie. Hierbij vormen hitte en koude een ernstig risico op brand- en vrieswonden, wat het werk aanzienlijk moeilijker maakt.

Hittebeschermende handschoenen worden gereglementeerd door de norm EN 407, die het prestatieniveau tegenover thermische risico’s beoordeelt, zoals brandgedrag, weerstand tegen contacthitte, convectiewarmte of stralingswarmte, en tegen spatten van gesmolten metaal. Koudebeschermende handschoenen moeten voldoen aan de norm EN 511. Ze worden gekozen op basis van hun weerstand tegen contact- of convectiekoude, of op basis van hun waterdichte eigenschappen.

Wat is een chemisch risico?

Onder meer de biologische en de farmaceutische industrie zijn blootgesteld aan chemische risico’s, omdat zij vaak met gevaarlijke producten werken. Hierbij lopen werknemers het risico op huidirritaties, zoals eczeem, ernstige allergieën of zelfs brandwonden. Veiligheidshandschoenen met een EN 374-markering beperken het chemische risico dat door spatten van een chemische stof wordt veroorzaakt. Ze garanderen een maximale bescherming dankzij hun penetratieweerstand en waterdichtheid. Deze norm geldt ook voor biologische risico’s, zoals micro-organismen en virussen.

Wat is een elektrisch risico?

Het is van vitaal belang om u te beschermen tegen elektrische schokken en elektrostatische ontladingen. Veiligheidshandschoenen die beschermen tegen dergelijke risico, worden geregeld door de normen EN 60903 en EN16350. Deze normen certificeren dat de PBM geschikt is om te beschermen tegen het risico op elektrocutie en elektrostatische ontladingen.

 

Welk type veiligheidshandschoenen moet ik kiezen?

Elk type veiligheidshandschoen is ontworpen voor een specifiek gebruik, dankzij aangepaste materialen en een weerstandsniveau dat door een CE-markering wordt aangegeven. Maar een veiligheidshandschoen mag het comfort niet uit het oog verliezen; het welzijn zorgt ervoor dat de werknemer voldoende beweeglijkheid geniet tijdens zijn taken.

Snijbestendige handschoenen

Snijbestendige handschoenen bieden een hoge mate van weerstand tegen mechanische risico’s. Deze veiligheidshandschoenen zijn gemaakt uit hoogwaardige technische garens en  metaalvezels, wat de ideale materialen zijn voor een dergelijke bescherming.

Snijbestendige handschoenen zijn gemaakt uit textiel, vaak naadloos en eventueel voorzien van een coating en elastische polsen.  In de juiste maat hebben ze maar één doel: een hoge weerstand bieden tot in de vingertoppen om 100% veiligheid te garanderen.

Thermische veiligheidshandschoenen

Thermische veiligheidshandschoenen beschermen tegen de kou en voorkomen het onaangename gevoel van bevroren handen en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Koudebestendige handschoenen beschermen de handen tegen de soms ijskoude temperaturen op werkplekken in de open lucht. Het zijn ook zeer goede isolatoren om voorwerpen te hanteren in koude ruimtes.

PVC gecoate handschoenen garanderen hoge prestaties tegen de kou, met een 100% isolerend acrylvlies en elastische polsen. Ze bieden een uitstekende weerstand en afdichting voor een heerlijk comfort tegen de koude. Koudebestendige handschoenen zijn ideaal voor de voedingsindustrie. Onze COLDSKIN-handschoen is geschikt voor beide handen en gebreid uit een 100% thermoregulerend, ademend garen dat comfort en warmte biedt. Het geïntegreerde elastaan versterkt de elasticiteit en de soepelheid bij het gebruik.

De hittebestendige handschoen is meestal gemaakt uit leder en andere materialen die zeer goed bestand zijn tegen hitte, vlammen en vonken. Het is aanbevolen een al dan niet gecoat textiel te gebruiken in de samenstelling van de veiligheidshandschoen om te beschermen tegen contacthitte als met hete onderdelen of bij hoge temperaturen in de voedingsindustrie wordt gewerkt. Deze veiligheidshandschoenen passen zich ook aan het warmteniveau aan; ze bieden thermische bescherming vanaf 100°, en kunnen tot 350° of meer gaan.

Voedselveilige handschoenen

Handschoenen die in contact komen met voedingsmiddelen, of ze nu voor eenmalig gebruik of wasbaar zijn, vormen een waardevol barrière tegen besmetting. Ze zijn getest om na te gaan of voedsel niet besmet raakt wanneer het in contact komt met deze handschoenen.

Ze kunnen ook worden gebruikt om te beschermen tegen koude met een 100% thermoregulerend breigaren of tegen hitte tot 250°C voor andere handschoenen. De siliconen nopjes op de palm en op de rug van de handschoen zorgen bij sommige veiligheidshandschoenen voor een betere grip.

Dankzij de blauwe kleur van de voedselveilige handschoenen, zoals de meeste modellen, kunnen scheuren of afzettingen van materiaal in het voedsel gemakkelijk wordt opgemerkt, omdat die zelden deze kleur hebben.

Handlinghandschoenen

Veiligheidshandschoenen voor handling bieden steevast een goede weerstand en beweeglijkheid, ongeacht het nu gaat om licht of zwaar werk. Leder is een van de belangrijkste materialen om handlingshandschoenen te ontwerpen, omdat het sterk genoeg is om mechanische risico’s te weerstaan. Strategisch geplaatste versterkingen beschermen de pezen en de slagaders in van de hand.

Lashandschoenen

Lashandschoenen zijn heel specifiek en bieden een verhoogde isolatie en weerstand tegen kleine spatten gesmolten metaal. Door hoogwaardige materialen te gebruiken wordt de lasser goed beschermd en is de handschoen minder onderhevig aan voortijdige slijtage; deze leren handschoenen zijn verkrijgbaar met verschillende hitteniveaus. Zo kan een brandwerende voering in fleece nodig zijn (of niet) voor MIG/MAG-lassen of booglassen.

De lashandschoen moet bestendig zijn om lang mee te gaan.

Zie ook Terug naar alle nieuws